fbpx
Skip to content Skip to footer

Diş Sıkma Tedavisi (Bruksizm)

D

iş sıkma, toplumda çok sık karşımıza çıkan çoğu zaman da hastaların farkında olmadığı bir hastalıktır. Gündüz ve gece uykuda diş sıkma ve gıcırdatma olarak karşımıza çıkar. Daha ziyade uykuda diş sıkma ve gıcırdatma olarak karşımıza çıkan bu rahatsızlık çene eklemeni açıp kapamaya yarayan çiğneme kaslarının anormal kasılmasına bağlı oluşmaktadır. Kişi çoğu zaman bu durumun farkında değildir; eşi veya partnerinin iletmesi ile öğrenmektedir.

Kulak Burun Boğaz Uzmanının muayenesi esnasında kolayca anlaşılabilecek bu durumu ilk öğrendikleri yer muayenehane olur. Diş sıkma ve gıcırdatma stresli ve yoğun olduğumuz zamanlarda artmaktadır. Sebebini bulamadığımız kulak ağrılarının birçoğunun altından diş sıkma çıkmaktadır. Anormal kasılmaya başlayan çiğneme kasları bir süre sonra çene ekleminde harabiyete sebep olmaktadır. Yemek yerken çeneden klik benzeri bir ses gelmesi uzun süredir diş sıkmanız olduğunun habercisi olabilir. Diş sıkma ile birlikte diş gıcırdatma olabilir. Bu da çene bölgesinde etkilenen kasların miktarına bağlıdır. Diş sıkması olan fakat bunu bilmeyen birçok hastamız, doktora sebebi bulunamayan kulak çınlaması ile gidebilmektedir. Sebebi bulunamayan kulak çınlamalarının altından bruksizm yani diş sıkma çıkabilir, klinisyenlerin bunu aklından çıkarmaması gerekmektedir.

Uzun süre diş sıkması olan kişilerde diş minesi harabiyetine bağlı diş çürükleri, diş hijyeninin bozulması ve ağız kokuları olabilmektedir. Ağız kokusu için tedavi verilen hastalarımızda tedavi başarısını yükseltmek için muhakkak diş sıkma muayenesi yapılmalı, bu hastalık sorgulanmalıdır.

Diş sıkmanın akut evresinde şiddetli ağrılar olabilmektedir. Şiddetli ağrı olduğu dönemlerde ağrı kesici ve kas gevşeticiler ile çene eklemi ve yanak bölgesine sıcak pansuman uygulamak şikayetlerin azalmasında ve iyileşmesinde etkili olacaktır.

Diş sıkmanın tedavisinde, ilaç tedavisi dışında ağız içi apareyler bulunmaktadır; gece yatarken kullanılan bu apareyler diş sıkmanın diş minesine etkilerini azaltmaktadır. Aslında kişilerde diş sıkma devam eder ama dişe olan yan etkilerini önlemeye yönelik bir tedavi biçimidir.

Diğer bir tedavi yöntemi, çiğneme kaslarına botoks uygulamasıdır. Güzellik amaçlarla uyguladığımız botoks, burada bir hastalığın tedavisi olarak karşımıza çıkar. Masseter kasına uyguladığımız botoks enjeksiyonu ile hastaların diş sıkma şikayetleri büyük ölçüde geçmektedir. Geçmeyen tinitus çınlama şikâyeti olan hastalarımızda diş sıkma mevcutsa önerdiğimiz bir tedavi biçimidir. Her iki yanağımızda bulunan masseter kası isimli çiğneme kasımıza yapılan bu yaklaşık 5 dakikalık uygulama ile şikayetlerden kurtulmak mümkündür.

Botoks uygulaması sonrası etki, hastada hastaya değişmekle birlikte yaklaşık 1 hafta sonra başlamaktadır. Yüze uygulanan estetik amaçlı botoksta olduğu gibi etkisi 4-6 ay arasında değişmektedir. Diş sıkma botoksu için ikinci uygulama sonrası hastaların birçoğunda 3. uygulamaya ihtiyaç duyulmayacaktır. Diş sıkma tedavisinin en etkili metodu aslında diş sıkma botoksu ile ağız içi splinti birlikte kullanmaktır. Diş sağlığımızı korumak için ağız içi splintleri kullanmak önemlidir.

Leave a comment